– Ученици се упознају са старим, али и новијим друштвеним играма; забављају се играјући их у учионици, или у дворишту школе, у зависности од временских прилика.
– Ученици се упознају са вежбама истезања и загревања уз музику
– Ученици уче дечје игре из целе Србије, упознају се са народном ношњом тих крајева. 
– Ученици се упознају са ритмичким играма – модерним плесом
– Ученици презентују научено кроз игру и песму.

У пројекту учествују сви ученици 5-2 разреда. Радионица се реализује понедељком у издвојеном одељењу.

12.9. – Одржан први час. Ученици су се упознали са начином рада, као и са циљевима пројекта. Неки од циљева су упознавање народне традиције, културе, музике и песме; поштовање традиционалних вредности, развијање самопоштовања, поштовање различитости, развијање вештина, враћање деце природи, дружењу, социјализацији, стварању позитивних емоција, бољој комуникацији међу децом, бољој моторици, просторној оријентацији и физичкој активности, а то све заједно доприноси здрављу и развоју деце и усрећује их. 

19.9. Ученици су научили и корак народне игре „Ја посејах лубенице“.

26.9. Обновљен корак и песма са претходног часа. Научена нова песма и корак – „Дуње ранке“.

3.10. Дечја недеља оболежена на нашој радионици кроз дружење уз старе и нове друштвене игре (посебан прилог). 

10.10. Разговор о обичајима у нашем крају, етно предметима, мотивима на народној ношњи… Укључене су вежбе за загревање и обновљени кораци са претходних часова.

17.10. Час одржан у природи кроз вежбе за загревање и учење нове песме и корака- „Дивна, Дивна, чарне очи има“.24.10. Свако од ученика демонстрирао је неколико вежби за загревање. Увежбани су кораци са претходних часова. Неколико ученика добило је задатак да научи остале ученике да играју једну игру. Изабрали су корак Ој, гарава. Ученици су стекли утисак да је ово био тежак задатак за њих.

*********************************

Дечја недеља одржава се сваког октобра. То је највећа национална манифестација за децу. Деца имају прилику да искажу своје ставове, мишљења, укажу на проблеме, као и да покажу своја знања, таленте и вештине. На овим просторима се обележава од 1934. године. 

Ове године обележава се под слоганом ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА!?.

Децa треба да буду заштићена и срећна! 

Децa треба да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу! 

Омогућимо им да остваре максимум својих потенцијала!

Наша школа обележила је ове дане низом различитих активности.

Игра сваком детету пружа осећај сигурности, среће, задовољства и забаве.

У данашње време деца имају приступ разним технологијама и уређајима за играње игара, али се на тај начин све виче удаљавају једни од других и заборављају важност дружења са вршњацима. 

Значај игре за свако дете је огроман, тако да смо се короз радионицу обогаћеног једносменског рада, одлучили да Дечју недељу обележимо управо на овај начин. Ученици петог разреда провели су један дан у смеху, радости, осећају задовољства, које им је пружила управо прилика да се надмећу у старим, али и неким новим друштвеним играма.

Ана Симић 

V2