Септембар 2022. године
Реализује се у одељењима IV1  и VII1

Митологије света: митови и легенде

У четвртом разреду, деца су показала интересовање за Грчку митологију. До сада су се упознали са грчким боговима, али и јунацима попут Тезеја, Персеја и других. Поред митских јунака, они су стекли знања и о бројним митским бићима, као што су минотаур и медуза. Активност је оранизована тако да ученици кроз гледање цртаног филма из грчке митологије усвоје знања о њиховој култури, боговима, херојима и митским бићима. Након одгледаног филма, наставник са ученицима разговара о утисцима које је на њих оставио филм. Након тога, сваки ученик добија цртеж са неким митским јунаком који треба да обоји. Замисао је да се ти цртежи сакупе и окаче на један пано, посвећен Грчкој митологији. 

310899604_519692753329909_4043865998126557772_n.jpg

310540608_413812660717035_2203674442807791222_n.jpg

Насупрот четвратцима, ученици седмог разреда су показали интересовање за стицање знања из Словенске митологије. Прве активности са ученицима седмог разреда биле су усмерене на упознавање ученика са словенском културом и њиховим боговима, попут Перуна, Сварога, Дажбога, Весне,..  Ученици су имали прилику да гледају филм о словенским боговима, а касније и да их пореде са божанствима из грчке и римске митологије. Поред филма, ученици су истраживали и правили своја излагања о словенским митским бићима која су њима била занимљива, а желели су да своје знање поделе са осталим ученицима из одељења. Поред сазнања о Словенској митологији, ученици су предложили да по сопственом избору нацртају нека словенска божанства.

Циљ активности: Разумевање култура и веровања народа старих цивилизација; анализа митова и легенди кроз едукативне филмове, приче, слике; стицање знања из опште културе и оспособљавање ученика за самосталност у изражавању, изношењу сопстеног схватања и мишења; разумевање поуке из митова и легенди.

 **************************************


Октобар  2022. године
Реализује се у одељењима II2 III1 IV1  и VII1

МИТОЛОГИЈЕ СВЕТА: МИТОВИ И ЛЕГЕНДЕ

314897817_1520640618414299_4889398040558534163_n.jpg

Са ученицима другог, трећег и четвртог разреда наставник обрађује теме из Грчке митологије, док је са ученицима седмог разреда, пројекат усмерен на Словенску митологију. До сада, ученици другог и трећег разреда, гледајући цртани филм о митологији, упознали су се са јунацима попут Херкула и Одисеја. Научили су да је Херкул био син бога Зевса и јунак велике снаге. Гледајући филм о Одисеју, ученици су стекли знање о Тројанском рату, коњу уз помоћ кога су Грци однели победу над Тројанцима. Поред тога, ученици су се упознали и са грчким боговима – Зевсом, Хером, Атином, Афродитом,… Осим тога што гледају филм о јунацима, ученици од наставнице добију и цртеж са неким од јунака из митологије који треба да обоје на часу или да у своје свеске нацртају омиљеног јунака из митологије. На крају сваког филма, наставник са ученицима дискутује о томе шта се њима свидело, какви су њихови утисци, шта су ново научили на часу… 

Ученици четвртог разреда, током октобра, гледали су филм о Јасону и аргонаутима који су трагали за златним руном, поред тога, гледали су и филм о Одисеју.. Упознали су се са новим митским бићима попут кентаура, сирена и медуза..  Упознали су се и са новим херојем, Ахилом и научили да је његова слаба тачка била пета. Научили су шта је то био Тројански рат, ко се сукобио у њему и да је победа Грка издејствована лукавством. Ученици су дискутовали о филмовима које су гледали, бојили цртеже које им је наставник спремио и цртали кентаура, који је добио највеће симпатије деце.

Ученици седмог разреда, током октобра, су наставили са радом на Словенској митологији. Активности  ученика, биле су усмерене на упознавање ученика са словенском културом и њиховим боговима, као и митским бићима. Поред филмова, ученици су изразили жељу да нацртају неке од, њима најзанимљивијих словенских богова.

********************************

Март 2023. године
Реализује се у одељењима II2, III1, IV1  и VII1

Митологије света: митови и легенде

Током марта месеца ученици другог разреда су гледали анимирани филм – Тезеј и минотаур. Гледајући овај филм, ученици су се упознали са највећим јунаком античке Грчке и најстрашнијим митским бићем у митологији. Научили су да је минотаур пола човек, пола бик. Следећи филм који су ученици гледали био је – Персефона и Зимски плодови. Ученици су научили да је Персефона била Зевсова кћи и да је против своје воље била удата за Хада, бога подземног света.

Са ученицима трећег и четвртог разреда пажња је била усмерена ка причама и филмовима о настанку богова и титана. Они су научили да су Титани били бивши богови, они који су претходили Олимпским боговима. Били су срушени као део мита о наследству, према ком је Хрон преузео власт од свог оца Урана и владао космосом са Титанима, па су касније Хрон и Титани били поражени у рату и замењени од Зевса и Олимпских богова. Ученици су видели и фотографије богова и Титана, као и њихову борбу. Постављали су питања – Шта је било са Хроном и Титанима? Какав је био Зевс као бог? Да ли ће се они поново вратити на Олимп? Поред питања, ученици су износили и своје ставове и мишљења.

Са ученицима седмог разреда отворена је нова тема, а то је упознавање Египатске митологије. Ученици су научили да се ова митологија заснивала на тотемизму, односно, веровању у свете животиње. Поред тога, да су стари Египћани веровали и у загробни живот. Након тога, мало смо се подсетили градива петог разреда из историје, приче о пирамидама, фараонима и мумијама. Гледајући филм о овој митологији, ученици су се упознали са њиховим најважнијим боговима: Ра, Сет, Изида, Озирис, Нут, Анубис…