Септембар 2022. године

Реализује се у одељењима  I/1, III/1, III/2

„Legumine“

-У нижим разредима (1. и 3. разред), деца су се упознала са карактеристикама поврћа, посебним врстама које се могу садити у јесен и са поступком припрeмања за садњу. Протекле школске године деца су се упознала са начинима прављења компоста. У овој школској години ђе надоградити своје знање са упознавањем особина различитих врста поврћа које желе да засаде. Разрађен је план прављења сопствене Мини Еко Зоне у школи, сађење одабраних биљака , неговање истих и на крају полугодишта поклањање израслих биљака у оквиру школског базара људима из села који ће наставити њихово гајење у адекватнијим условима у својим пластеницима или на њивама. 

-Деца најбоље уче када користе сва чула. Кроз ову радионицу омогућава им се да додирну земљу и семе, уоче разлику између биљака по боји и величини, осете разлику у мирису. 

Циљ активности је што већа интеракција детета са светом који га окружује због постизања већег животног искуства, развијања фине моторике кроз играње земљом, сађење, заливање..Овим активностима подстиче се координација покрета шаке и многи други покрети при чему деца уче кроз чуло додира, и на тај начин ће сопственим искуством научити шта је тешко-лако, глатко-храпаво, хладно-топло. Ова радионица омогућава деци да посматрају природне процесе, уводе се у свет ботанике, учи се математика кроз идентификацију облика што је увод у геометрију. Деца стичу здраве навике, уче се стрпљењу, одговорности, планирању и организацији, стичу свест о важности заштите животне средине. 

*********************************

Радионица „Другачија јесен“

Новембар 2022.године

ОЈР

Ученици првог, другог, трећег и петог разреда су на часовима обгаћеног једносменског рада прикупљали суво и опало лишће у школском дворишту, сушила га и пресовали. Након тога су лепили осушено лишће различитих димензија и облика на шаблонима, израђивали слике од њих са различитм мотивима.

Кроз ову радионицу ученици су развијали тимски рад, дружили се..упознавали се са одређеним биљним врстама које расту у њиховом окружењу, научили основна правила сушења и пресовања биљака и технике израде слика од њих.

Пано са најлепшим сликама изложен у холу школе.

Активност реализовале наставнице:

Данка Ђевић Хаднађев и Ивана Воротовић

********************************

Март 2023.године

Ученици првог и трећег разреда у току месеца марта на часовима обогаћеног једносменског рада (један час недељно), наставили су да уређују школско двориште. Активно су учествовали у садњи нових садница зимзелених четинара и украсног дрвећа.

Израђивали су сопствени мини врт о коме ће бринути. На тај начин упознаће се са одговорношћу према другим живим бићима, развијаће и практиковати здраве животне навике.

Такође, засадили су расад прадајза и паприке у контејнере за садњу.