Септембар, октобар, 2023. године

Реализује се у одељењима: 8/2, 6/2

Сва одељења су у месецу септембру обрађивала исту тему, а то је – бацање атлетског вортекса. Лепо време у октобру се искористило како би се у дворишту школе обрадила нова наставна јединица која није у наставном програму. Атлетски вортекс је налик на гумену ракету која има тело и реп и која производи пиштајући звук када се правилно баци услед пресецања ваздуха. Ученици су брзо савладали ову јединицу па је у осталим часовима направљено такмичење узмеђу ученика у томе ко ће дуже бацити и победити. Остварени су запажени резултати. 

Циљ активности је био да се развије координација око-рука код деце, као и побољшање свеукупне моторике деце.

Ученици су показали велику заинтересованост за ову тему, одлично су сарађивали и комуницирали. Повратна информација је одлична, задовољни су и тражили да, уколико време дозволи, још неколико часова посветимо овој теми.

Ученици свих одељења су у месецу новембру, због лоших временских услова, имали часове у учионицама. Због таквих околности наставна тема која је била рађена је прецизност – ученици су гађали мету која је била окачена на зиду или на табли. Мета је округла и испресецана линијама како би различита поља доносила мање или више поена. Мета се гађала са две врсте стрелица – једна са заобљеним пластичним врхом, а друга су пластичне лоптице које су имале чичак око себе и лепиле су се за мету. Ученици су прво неколико пута вежбали, увежбавали, затим су се међусобно такмичили, а пред крај месеца направило се и такмичење у оквиру група. На крају су се и ученици такмичили између одељења која ће екипа свеукупно скупити већи број поена.

Циљ активности је био да се развије координација око-рука код деце, као и побољшање свеукупне моторике деце.

Ученици су показали велику заинтересованост за ову тему, одлично су сарађивали и комуницирали. Повратна информација је одлична, задовољни су и тражили да у слободно време још више времена проведу у овом такмичењу.

У месецу децембру, у складу са временским условима, ученици свих разреда су углавном имали часове у учионицама. Наставили смо са развијањем и увежбавањем система око-рука тако да су се ученици такмичили у куглању. Чуњеви су пластични, лагани, да не би дошло до повреде, док су лоптице биле различитих величина и облика. Задаци су били све тежи и ученици су морали да се адекватно прилагоде проблемима. Последњих часова у месецу направљена су одељенска такмичења и крунисани су победници. На овај начин смо наставили развој моторичких спобности од месеца новембра.

Циљ активности је био да се развије координација око-рука код деце, као и побољшање свеукупне моторике деце.

Ученици су показали одлично интересовање за ову наставну јединицу с обзиром на то да нису могли да се претходно сусретну са истом. Показали су добро знање, брзо су прихватали информације и прилагођавали се на све постављене проблеме. 

Наставник физичког и здравственог васпитања
Бојан Спасојевић