На првим часовима смо уочавали промене у природи са доласком златне јесени која нам је подарила дивно михољско време. Скупљали смо јесење плодове и лишће, које смо пресовањем припремали за будуће радове. После извршене припреме материјала, приступили смо креативним радионицама на којима смо тај материјал практично искористили и дошли до дивних радова. На часовима у првом разреду, када су се радови приводили крају, присуствовали су и родитељи, који су уживали помажући својим малишанима, да би деца стекла додатну мотивацију и била задовољна оним што су добили као жељени продукт.

Током овог месеца сам са ученицима 1. разреда припремала украсна слова (целу азбуку), да бисмо крајем месеца, када смо на часовима редовне наставе завршили обраду свих штампаних слова, имали завршни део – састављање тј. писање реченица од израђених слова. Тај час је организован кроз групни рад и био је такмичарског духа (ко брже створи задати запис). Читав месец је био под слоганом СЛОВО ПО СЛОВО, РЕЧ ПО РЕЧ. Са ученицима 2. разреда кроз четири часа ОЈР завршили смо прошломесечне радове од сувог лишћа и плодова јесени и започели нов пројекат ПРАЗНИЦИ НАМ СТИЖУ који је планиран за децембар.

Током месеца децембра на часовима ОЈР у првом разреду смо се бавили израдом накита и новогодишњих поклона поводом прославе наступајућег празника. Материјал за ову прилику су бирали сами, користили сопствене идеје и понешто преузимали са интернета. После четири часа резултат је био окићена новогодишња јелка са много поклона испод ње а све зачињено мини приредбом коју смо припремили на часовима слободних активности.

На часовима ОЈР са ученицима другог разреда причали смо на тему Чаролије празника и сваког часа израђивали оно што је примерено за те дане. Једном славске колаче, други пут новогодишње капе, трећи пут иконе Светог Саве… Деца су била задовољна продуктима свога рада и оним што су научили, а везано је за најлепше дане у години.

Наставник разредне наставе
Јелица Исаиловић Илић