На првом часу, одржаном 16.9.2022. са ученицима седмог разреда успоставила сам оквирни план рада. Септембар смо издвојили за гледање филма Краљ лавова, где смо некада и у току часа, а последњег часа у септембру водили расправу на тему породичних односа. Говорили смо о предностима и опасностима у оквиру једне породице. Како се неки проблеми могу избећи, а како постојеће превазићи. Износили проблеме које са собом носи незрелост млађих, и тумачили како препознати препреденост и лоше намере других, старијих.

Анимирани филм нам је био само повод за тумачење озбиљне проблематике породице у савременом друштву.

Драгана Јоцић, наставница Српског језика и књижевности

*****************************

У току новембра и децембра, ученици су из понуђеног репертоара изабрали филм Живот је леп. Филм траје дуго, и јесте им на моменте одвлачио пажњу, али никако нису били равнодушни. Коментарисали смо пожртвованог оца, преданог мужа. Колико је то тешко… Нисам сигурна да су у потпуности схватили филм, али су веће моменте у филму сами уочили. Било је смеха и туге, као и у реалном животу. Увек водимо расправе након филма, некад сцене и одглуме. Свакако ће им нешто од наших разговора остати у памћењу, некад чак и помоћи.

Пред Нову годину смо имали акцију читања омиљених реплика из филмова који су одгледани (не само на часовима ОЈР-а).

*****************************

Након тумачења филма Аги и Ема, ученицима сам предложила да гледамо серијал Коњ звани Олуја. Филм је из неколико делова, и у току филма, врло је интересантно посматрати њихове реакције на одређене сцене, неправде, бола јунака, успеха и награде. Увек радо говоре након одгледаног дела, о моментима који су се њима највише допали.

Поједини ученици воле и да глуме. Занимљиви су. 

Кад су били лепши дани, излазили смо у школско двориште и разговарали о филмовима, књигама и позоришним представама. Они воле позориште, али има ученика који никад нису ишли да гледају неку представу. Требало би им организовати посету некој комедији, нпр.

Из разлога могуће посете Позоришту, разговарали смо о бонтону у Позоришту. У тако лепим данима, привели смо школску годину њеном ранијем завршетку.