У оквиру радионице током школске 2021/22 године, на часовима обогаћеног једносменског рада обрађене су народне игре и песме за млађи дечји узраст, као и представљени и приказани народни костими (ношње) из неколико етнокореолошких области Србије. Кроз часове деца су упозната са разноликошћу и лепотом српског фолклора и народне традиције, као и са неким обичајима који се негују у различитим крајевима наше земље.

На часу одржаном 19.6.2022. године присуствовали су професионални кореограф и уметнички руководилац Фолклорног ансамбла „Ђидо“ из Богатића, Милош Симић и корепетитор и шеф народног оркестра ФА „Ђидо“ Зоран Пузић. Поред наставника Ане Симић (која је држала наставу обогаћеног једносменског рада током школске 2021/22 године), Милош Симић, уз пратњу корепетитора Зорана Пузића, демонстрирао је неколико народних игара уз представљање делова народне ношње из неколико различитих области Србије.

Народне игре које су обрађене на часу су:

  • „ЗАЈАМ“
  • „КОЛЕНИКЕ“ ( „ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОВАНА“)
  • „ДОЂИ МИЛЕ У НАШ КРАЈ – ШЕТЊА“
  • „ЈА ПОСЕЈАХ ЛУБЕНИЦЕ“
  • „ЈА ПОСЕЈАХ ЛАН“

Све игре су обрађене уз певање, што је врло значајно за развој певачких способности деце, а интонативну тачност помогло је присуство корепетитора и музичка пратња на хармоници.

У другом делу часа деци су представљени народни костими, као и универзални делови народне ношње који се користе у већини крајева Србије као што су шубара, шајкача, тканица, опанци… Неки од врло занимљивих детаља који су оставили утисак на децу су „зубун“ (женски дуги прслук) из Ужичког краја (Западна Србија), „литак“ дуга женска хаљина из југоисточне Србије, „конђа“ женско оглавље из околине Београда, мушки прслук и тканица из „Биначке Мораве“ околине Гњилана – Косовско Поморавље, опанци „врцани“ – Херцеговина и још неки други детаљи…

Наставница Ана Симић