Радионица: „Другачија јесен“

Са пројектом ОЈР почели смо крајем септембра месеца. Држим два часа седмично у трећем разреду у ИО у Петловачи. На самом почетку смо уочавали промене у природи доласком златне јесени која нам је поред богатства плодова подарила и дивно михољско лето. Прикупљали смо јесење плодове и лишће, које смо
сушили, пресовали и припремали за радове. Комбинацијом осушеног лишћа и папита у боји израђивали су слике животиња (Лав), а на хамеру смо приказали брезу као занимљиво листопадно дрво које краси многа дворишта па и наше школско двориште и паркове. Кроз ову радионицу ученици су развијали тимски рад,
дружили се, упознавали са одређеним биљним врстама које расту у њиховом окружењу, научили основна правила сушења и пресовања биљака и технике израде слика од њих. Радови ученика су изложени на огласној табли, а хамер на зиду у учионици трећег разреда.

Током месеца новембра на часовима ОЈР, ученици су од припремљеног материјала (картонске ролне, корнети за јаја) уз помоћ лепка, темпера, папира у боји, картонских чаша, пластелина, фломастера изражавали своје креативне стваралачке способности кроз практичне радове.

На часовима ученици су се међусобно сарађивали, дружили и развијали тимски рад. Радови ученика се након завршетка излажу у нашој учионици на огласној табли.

Током месеца децембра ученици су на часовима обогаћеног једносменског рада израђивали новогодишњи накит од припремљеног материјала. Направљене украсе смо искористили за кићење јелке у својој учионици, а остатак се налази испод јелке. На часовима су ученици показали своју креативност. За израду украса ученици су самостално по свом избору припремали материјал и уз помоћ друштвених мрежа које су их подстакле на размишљање долазили до неких својих идејних решења.

На часовима је владала опуштена атмосфера, а ученици спремни за рад што се може видети из њихових продуката и приложених фотографија.

На часовима обогаћеног једносменског рада током месеца јануара и фебруара ученици су припремали честитке и поклоне за своје маме, сестре, баке, тетке…. за предстојећи празник 8. март.

На часовима је дошла до изражаја креативност ученика. Ученици су до идејних решења долазили самостално или су користили предлоге које су проналазили на интернету. Током рада могла су се видети веома интересантна  решења.

За рад ученици су углавном користили папир у боји, разне украсе, дрвене штапиће, лепак и маказе.

На часовима је владала радна атмосфера, ученици заинтересовани за рад максимално, пошто ће своје радове однети баш тога дана и поклонити их својим вољеним.

У месецу марту смо се бавили ризницом биљног блага.

Заједнички смо се договорили како ћемо радити, односно како ћемо прибавити биљке које ће нам требати.Један од начина је сушење и пресовање. За почетак смо направили план рада:

  1. Рад на терену, сакупљање биљака, бележење основних података.
  2. Пресовање и сушење.
  3. Лепљење биљака на припремљене странице и уписивање основних података.
  4. Фотографисање страна одељењског хербаријума (Ризнице биљног блага).
  5. Помоћу смајлија ћемо оценити активност ученика на крају рада.

Након припремљеног плана, пошто нас је послужило сунчано и топло време неколико часова смо провели у природи сакупљајући различите биљке. 

На терену смо се договорили како и на који начин се узимају биљке које ће се касније пресовати (беремо биљке просечне величине са кореном, а због очувања боје битно их је одмах ставити на пресовање). Биљке смо сакупљали на различитим локацијама: школско двориште, шума, ливада, воћњак, повртњак. Осушене и испресоване биљке биће употребљене у прављењу одељењског хербаријума током месеца маја, пошто ћемо се у априлу бавити украсима за васкршње празнике.

Наставник разредне наставе
Тања Алексић