Дан Основне школе ,,Јован Цвијић“ и 181 година постојања ове образовне установе обележени су свечаном академијом 22. новембра 2022. године.

Многи уважени гости били су присутни тог дана – Ана Маринковић, начелница Одељења за друштвене делатности града Шапца, свештеници, директори основних и средњих школа, наставници, родитељи и ученици.

Свечани програм су осмислили и вредно припремили Наташа Томић, Драгана Јоцић, Данка Милићевић, Предраг Дрезгић, Марија Павловић, Веско Исаиловић, Мира Остојић, Тања Алексић и Алекса Алексић. Учествовали су ђаци свих разреда.

Програм је започео музиком из филма ,,Одисеја у свемиру“, а ученици су у чучњевима симулирали неразвијеност ларве. Како се постепено дижу у вис, достижу зрелост, израстају у људе (раднике, зидаре, докторе, адвокате, професоре…).

Уследила је покретна изложба уз рецитовање песме ,,Ако“ Радјарда Киплинга. Песму о одрастању и стасавању у човека ученици су рецитовали на енглеском и српском језику.

Ово је била најава за разговор о развоју образовања кроз време, врстама школа, педагошких покрета, занимљивих експерименталних концепата, традицији и иновацијама.

Свети Сава је највећи српски просветитељ јер је највећи српски светитељ. Просвета је само пројекција светлости. Без светлости нема просвете, без просветљења нема просвећења.

Ово су биле речи Ава Јустина Поповића, а могла су се чути и мишљења Конфучија, Џона Дјуија, Марије Монтесори итд.

Поп-рок бенд ,,Лексикон“ извео је познату дечију песму ,,Ау, што је школа згодна“. Публика се разгалила и запевала заједно са бендом.

Распевани ђаци су, потом, извели песму на енглеском језику ,,If you’re happy and you know it“ (,,Кад си срећан“).

Уследили су шарена азбука и бројеви – оно што се прво научи у школи, а занимљива интерпретација најмлађих учесника подсетила је присутне на сопствене ђачке дане.

Да би публику упознали са изгледом образовања у 19. веку, ученици Марко и Валентина су есејом ,,Школа“ пренели Вуково виђење учитеља, начина и облика образовања које је он сабрао у ,,Животу и обичајима народа српског“.

По завршетку свечаног дела програма, школа је уручила признање начелници Одељења за друштвене делатности, Ани Маринковић, у знак захвалности Одељењу на чијем је челу.

Књигама су награђени и заслужни наставници и ученици. За изузетна постигнућа у раду награђени су наставници Драгутин Лукић, Наташа Томић, Данка Милићевић, учитељица Лепосава Андрић, као и ученици Теодора Јовановић, Маја Милинковић, Димитрије Вујиновић и Милош Ерцеговчевић. За музичке и спортске успехе награђени су Милица Јелић и Страхиња Крстић.

Хор школе је након доделе награда отпевао песму ,,Ћирило и Методије“ уз пратњу наставника музичке културе.

ОШ ,,Јован Цвијић“ се захваљује свима који су били део овог лепог јубилеја. Видимо се следеће године!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *