Основна школа „Јован Цвијић укључила је у своје превентивне активности и Програм превенције вршњачког насиља „Зато што те се плашим“ подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашнњих послова Републике Србије и Града Шапца, који је обезбедио превоз свих ученика седмог разреда наше школе, као и услове за организацију активности овог образовног програма у позоришној сали Дома културе у Прњавору.

Обука одржана 17.04.2019. године састојала се од три получасовна сегмента.

Први део програма чинила је представа „Зато што те се плашим“ која даје приказ добрих и лоших модела понашања, учећи младе људе да је једино право решење проблема здрава комуникација. Главну улогу тумачио је глумац Иван Јефтовић који потписује и режију, а у представи играју још и Милена Николић и Дејан Јајчанин. Текст представе ауторски је рад Дуње Петровић.

У другом делу програма ученицима се обратио професор Жарко Требјешанин, психолог, анализирајући питања узрока насиља, улоге породице, медија, интернета који деци чини доступним непримерене садржаје, улоге телевизијских ријалити програма у подстицању агресивности и насилног понашања, улоге видео игара кроз које се навикавамо на насиље тако да лакше прелазимо психолошке границе између добра и зла, питања односа посматрача према насиљу (који што их је више испољавају мање емпатије према жртви, где свако очекује да неко други помогне), питања тражења ненасилних решења. Ученици су у дијалогу са професором истакли кључну улогу породице у превенцији насиља.

У трећем, завршном делу, деца су глумцима сугерисала како да реше одређене конфликте из представе. Глумачка екипа је одмах сценски дочаравала предлоге, укључујући у рад и ученике у улогама сценариста, режисера и глумаца на сцени. Ученици су нагласили потребу да се деца у инцидентним ситуацијама вршњачког насиља одмах обрате најближој старијој особи и да се на насиље не одговора насиљем.

Интересантни су били моменти када се глумац Иван Јефтовић, на тренутке прекидајући представу, кратко обраћао двојици ученика који су за време извођења гледали у своје мобилне телефоне. Импровизованим и искреним порукама Јефтовић је сугерисао да „они који гледају доле, у телефон, не могу да гледају горе“, упозоравао ученике да је „гледање глупих садржаја – неповратно губљење свог времена“ и упућивао на здраве алтернативе – „учланите се у библиотеку“, „изађите из виртуелне, лажне светлости, на праву, светлост дана“.

Основна школа „Јован Цвијић“ Змињак укључила је у превентивне мере Програма заштите ученика и интерактивну представу „Зато што те се плашим“ управо као део својих активности које доприносе остваривању прописаних циљева образовања и васпитања, међу којима су и обезбеђивање добробити и подршка целовитом развоју детета, развијање и практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здраља и безбедности, пун интелектуални, емоционални, социјални, морални и физички развој сваког детета.

Представа Зато што те се плашим

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *