Ученици првог разреда ОШ „Јован Цвијић“, на челу са учитељицом Јелицом Исаиловић Илић, реализовали су пројекат Чаролија празника.

Током пројекта дискутовало се о томе да ли се више радујемо када идемо у госте или када нам дођу гости, како треба да се понашамо у гостима, о обележјима прославе Нове године, Божића и крсне славе. Ученици су начинили илустрације најинтересантнијих тренутака када су били у гостима. Поводом Нове године израдили су честитке и новогодишње капе, китили су одељенску јелку и украшавали учионицу, а поводом Божића доносили су сламу и слаткише и импровизовали пијукање. У делу пројекта о крсној слави прваци су уз помоћ мама и бака правили печат од кромпира који им је служио за украшавање славског колача. Било је ту правих ремек-дела њихових бака које су им, дозволивши да и они помажу у изради, омогућиле да се и сами осећају битно и укључено у свет одраслих. На једном од часова ученици су се бавили паковањем и украшавањем поклона, при чему им је истицано то да су поклони израз љубави и пажње, да није битно колико коштају, већ колико је неко мислио на нас док их је бирао и куповао. У реализацији часа посвећеног прослави Светог Саве помогли су и чланови хорске, рецитаторске и фолклорне секције. Организована је и изложба радова првака са ликом Светог Саве, рађених уз помоћ воштаних боја и темпера, па су захваљујући овој техници радови добили помало рустичан изглед.

Пројекат на тему Чаролија празника дуго је трајао, изнедрио је много продуката и пробудио осећај задовољства код његових реализатора, а свакако ће послужити и као идеја за рад будућим ученицима првог разреда.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *