На Дан града Шапца председник месне заједнице Змињак и Скрађани, Драган Станковић, примио је годишњу награду Града – Кључеве града Шапца, за труд уложен приликом изградње спортске сале основне школе у Змињаку. На иницијативу Драгана Станковића, референдумским изјашњавањем, мештани села Змињак и Скрађани одлучили су да новац од повраћаја пољопривредног пореза усмере у изградњу спортске сале, на радост ученика ОШ „Јован Цвијић“ и омладине локалне заједнице.

Као Дан Града Шапца обележава се 22. април – дан када је турска посада напустила Шабац 1867. године. Овим чином турска власт је после нешто више од три века дефинитивно окончана.
Те давне 1867. године Србија је дипломатским путем преузела управу над шест градова, међу којима је био и Шабац у којем је најважнија вест била да је „дошао кнез Михаило из Цариграда и све ће добро бити, ако Бог да”.

Две и по деценије раније основана је школа у Змињаку. Ова школа имала је регионални значај и интернатски карактер. Основана је 1841. године или раније, свакако после Другог српског устанка и хатишерифа султана Мехмед-хана 1830. године, када је дозвољено отварање школа у Србији.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *