Настава у природи ученика млађих разреда реализована је у периоду од 7. до 13.4.2024. године на Дивчибарама у хотелу „Дивчибаре“. У седам часова и тридесет минута весела дружина од 37 ученика, у пратњи четири учитеља, доктора и туристичког водича, кренула је пут планине. Представљамо вам Дневник учитеља:

Након поласка из Змињака, до крајњег одредишта пауза је направљена у Ваљеву. У смештај на Дивчибарама смо стигли у 11 часова. Сместили смо се у собе хотела, а после тога обавили ручак. Са рекреатором и управом хотела договорили смо се око дневних активности, времена одмора и начинa интеграције наставних садржаја у активности у природи. Упутили смо се са ученицима у краћу шетњу ради упознавања околине у којој ће боравити наредних шест дана. Извесно време смо провели на дечијем игралишту са бројним справама на којима су деца уживала. По обављеној вечери уследила је журка упознавања коју је организовао рекреатор.

Понедељак смо започели јутарњом гимнастиком на терену и доручком. Након провере одржавања чистоће соба у којима ученици бораве, кренули смо у шетњу током које смо имали прилику да видимо викенд насеље, заступљеност биљног и животињског света (бели бор, црни бор…), чујемо о животињским врстама које настањују ово подручје (зечеви, веверице, куне…). После ручка, одмора и учења ученици су имали спортске активности – „Између две ватре“ и фудбал. У вечерњим сатима, организована је игранка на којој су ученици показали своје таленте које су научили у оквиру наставних и ваннаставних активности.

Уторак је започео лаганом шетњом. Попели смо се на Црни врх висок 1096 м.н.в. Ту на терену смо се фотографисали и подсетили градива везаног за планинарење и оријентацију у простору (стојиште, видик, видикова линија). Током повратка кроз шуму говорили смо о оријентацији у природи помоћу маховине, годова, Сунца… После ручка, одмора и поподневног учења ученици су имали спортске активности –  полигон спретности. У вечерњим сатима у дискотеци су имали игру са падобраном.

После јутарње гимнастике у среду, доручка, прегледа соба и учења, кренули смо возићем до највише тачке планине Мањен – Краљев сто (1103 м.н.в.). Ту нас је рекреатор упознао са историјским чињеницама везаним за овај предео – битка између Срба и Мађара коју је предводио, тада краљ, а касније цар, Душан Силни. Обновили смо знања о белом и црном бору – њиховим разликама (боја стабла, изглед шишарке, дужина иглица) и научили да одредимо старост стабла без сечења. На видиковцу смо се подсетили о странама света и оријентацији у природи. После ручка, одмора и поподневног учења, ученици су у природи сакупљали дрва за вечерњу логорску ватру. Након тога су уследиле спортске активности, а затим вечера и паљење логорске ватре на ливади (на месту предвиђеном за то).

У четвртак смо, након јутарњих активности, кренули шетњу шумом до хотела „Хеба“, где су се деца одморила и играла на дечијем игралишту. Ту су имали прилику да виде индијанско село. Наставили смо шетњу до хотела током које смо уочавали разноврсност биљног света. После ручка, одмора и поподневног учења одржано је спортско такмичење у фудбалу између наших ученика и ученика из Кленка, који су такође боравили у хотелу. У вечерњим сатима одржан је маскенбал и журка након тога.

Претпоследњег дана боравка кренули смо до оближње пијаце и сувенирница где су деца куповала поклоне за чланове породице. Током шетње смо обновили знања о понашању у саобраћају, кретању у групи и безбедности. Затим смо се упутили у дечији забавно-авантуристички парк, где смо провели време до ручка. После ручка, одмора и учења уследиле су поподневне спортске активности, одбојка и ,,Између две ватре“. Вечерња забава је имала иновативни карактер зато што је организована у пиџамама и опуштајућој атмосфери.

Дошла је и субота. Након доручка, ученици су спаковали своје ствари и хотел смо напустили у 10 часова. Полазак са Дивчибара је био у 10 часова и 45 минута, а краћа пауза у Ваљеву. На одредиште (паркинг испред школе) смо стигли у 13 часова и 30 минута. Путовање је било удобно и протекло је без проблема.

Осим наставних садржаја, ученици су током боравка на Дивчибарама стицали радне навике, планирали и поштовали дневни распоред активности оријентишући се у времену, бринули о својим стварима, личној хигијени и здрављу, као и понашању и раду у колективу.

Утисци ученика о боравку на Дивчибарама су прикупљени у форми усменог интервјуа. Анализом је утврђено да су одушевљени активностима које су имали, знањима и пријатељствима која су стекли. Због свега тога веома су високо оценили наставу у природи.

Реализатори наставе у природи су били:

Одељење 1-1 – Веско Исаиловић

Одељење 2-1 – Биљана Ракић (вођа пута)

Одељење 3-1 – Снежана Ковачевић

Одељење 4-1 – Мира Остојић

У пратњи групе био је доктор Марко Максимовић.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *