Основна школа „Јован Цвијић“ по други пут се укључила у Међународно математичко такмичење Кенгур без граница. Као и у другим школама у свету и код нас је, 17. марта 2016. године, организована прва фаза овог такмичења.

Ученик наше школе Никола Мирчић, награђен је на овом такмичењу у категорији похвале. Такмичење је у школи организовала наставница математике Татјана Алимпић.

„Кенгур без граница” је тест такмичење. Сваки задатак има 5 понуђених одговора од којих је само један тачан. Тест садржи 30 задатака са три степена тежине (по 10 задатака) које ученици од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе раде 90 минута. Ученици 3. и 4. разреда основне школе треба да одговоре на 24 питања за 75 минута и за њих су задаци подељени по тежини на групе пo 8 задатака. Ученици 1. и 2. разреда основне школе добијају 18 занимљивих задатака, подељених у три групе по 6 задатака, које треба да реше за 60 минута.

Циљ такмичења Кенгур без граница је повећање интересовања ученика
за математичке и природне науке, као и повишење степена логичког и комбинаторног мишљења за примену стечених математичких знања. Ученици су 17. марта 2017. у целом свету, у преко 60 држава, у исто време у десет часова, размишљали о истим проблемима и решавали исте задатке.

Детаљније информације могу се наћи на сајту Друштва математичара Србије и страници Association Kangourou sans Frontièrse.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *