Настава у природи ученика млађих разреда реализована је у периоду од 24.3. до 31.3.2023. године на Тари у хотелу „Бели Бор“. По пристизању на одредиште, ученици су се са одељењским старешинама упутили у краћу шетњу ради упознавања околине у којој ће боравити наредних седам дана. Шетња по трим-стази дужине 1000 метара је била веома пријатна. После тога је уследило дружење на спортским теренима хотела.

Субота је започела јутарњом гимнастиком и доручком у хотелу. Након провере одржавања чистоће соба у којима бораве, ученици су са учитељима и рекреатором отишли у шетњу где су имали прилике да виде планинске вајате, противградне станице и играју се лоптом на дивној ливади. Овим боравком на терену им је омогућено да се подсете градива везаног за оријентацију у простору (стојиште, видик, видикова линија, оријентација у природи помоћу маховине, годова, сунца, споменика…). После ручка и одмора ученици су имали спортске активности – фудбал и између две ватре.

У вечерњим сатима, организована је игранка на којој су ученици показали своје таленте које су научили у оквиру наставних и ваннаставних активности.

Након недељног доручка и прегледа соба, у лаганој шетњи стигло се до локалне цркве на недељну литургију. Ученици су се упознали са архитектуром грађевине специфичне по томе што је олтар на спрату. У црквеном дворишту су имали прилику да виде Панчићеве оморике – ендемску врсту. У повратку је посећена оближња коњичка ергела. После ручка и малог предаха возили су се кочијама по околини, а затим прешли на спортске терене. У вечерњим сатима у дискотеци су осмишљавали покрете уз музику и такмичили се ко ће направити најлуђу фризуру – осмишљавали су и правили једни другима необичне фризуре користећи материјал који имају.

У понедељак, након јутарње гимнастике и доручка, дружина се упутила према ресторану „Јеремичак“, који се налази на удаљености од 3 km од хотела. На путу до ресторана посматрали су природу, уочавали и понављали стечена знања о планини Тари која је чине посебном. Успут су пронашли цвет јеремичак који је јединствен за ово подручје и спада у ендемске врсте, а по коме ресторан и носи име. Осим јеремичка, ту спадају још мрки медвед, река Врело (Година) и Панчићева оморика.

Тамо су се ученици послужили палачинкама и забавили се на оближњем игралишту. Рекреатор их је упознао са врстама четинарског дрвећа и свим појединостима. У којој мери су те садржаје усвојили, имали су прилике да покажу на квизу знања. По обављеној вечери, на вечерњем дружењу су научили кораке познатих плесова валцера и твиста, који захтевају прецизност и концентрацију.

Током наредне преподневне шетње, ученици су обновили своја знања о понашању у саобраћају, кретању у групи и планинарењу као спортској активности. На сунчаној падини су се грудвали и правили Снешка Белића. Сви су били одушевљени снегом јер му се нису надали. После ручка и одмора одржана је планирана настава. Уместо поподневне шетње коју је омео јак ветар и снег, деца су играла фудбал по снегу у близини хотела. После вечере уследио је маскенбал где су показали своју креативност кроз прављење маски и глуму како би дочарали лик у који су се маскирали.

Среду је обележило путовање до Оморике и Јавора на којем су ученици упоређивали особине црног и белог бора, упознали се са одговорним понашањем људи у природи и активностима којима човек помаже и одмаже природи.

У оквиру спортских активности су играли фудбал и кошарку и навијали. Једна ученица је славила рођендан који је обележен уз торту и забаву уз музику. На модној ревији сви су се показали у најбољем светлу, али девојчице су предњачиле у креативности.

После обављеног доручка наредног дана ученици су се обукли адекватно за дугу шетњу до видиковца Црњесково. Уложен је труд да се максимално избегне асфалтни пут, те да се 8 km препешачи по ливадама и шумским стазама.

Са видиковца су могли да виде манастир Рача и Бајину Башту као на длану. Ученици су упоређивали две врсте копнених животних заједница шуме и ливаде, оријентисали се помоћу пања, маховине, цркве и споменика. Имали су прилику да виде текуће и стајаће воде са свим својим различитостима. Пешачење је било напорно, али су исказали задовољство што су имали прилике да се крећу по брдско-планинском рељефу који се итекако разликује од њихове равничарске Мачве.

И вечерња забава је имала иновативни карактер зато што је организована у пиџамама у опуштајућој атмосфери.

Последњег дана, ученици су након доручка спаковали своје ствари и хотел напустили у 10 часова. Пауза је направљена у Сунчаној Реци, где су ученици појели своју ужину. На одредиште се пристигло око 14 часова. Путовање је било удобно и протекло је без проблема.

Реализатори наставе у природи су били:

одељење II1 – Снежана Ковачевић, одељење II2 – Тања Алексић, одељење III1 – Мира Остојић, одељење IV2 – Јелица Исаиловић Илић и вођа пута – директор Владимир Симовић.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *