У недељу, 27. јануара 2019. године, ОШ „Јован Цвијић“ прославила је школску славу, Светог Саву.

У Цркви Светог Вазнесења Господњег одржана је литургија. Академију у цркви приредила је Лепосава Андрић, учитељица у Петловачи.

У школи у Змињаку академију са ученицима виших разреда припремила је Наташа Томић, наставница српског језика, са ученицима нижих разреда учитељице Мира Остојић, Биљана Ракић, Снежана Ковачевић и Миланка Баштовановић, а у припреми програма учествовао је и Предраг Дрезгић, наставник музичке културе. У интерпретацији наших ученика свечано су одзвањале речи које су српски великани, попут Миодрага Павловића, Васка Попе и Алексе Шантића, посветили великом српском светитељу.

Академију у Петловачи приредила је учитељица Јелица Исаиловић Илић, уз помоћ колегиница Лепосаве Андрић и Тање Алексић. Програм је обухватао изведбу хора, драмски текст „Свети Сава и народна предања“  у извођењу драмске секције и рецитације ученика. Учествовало је четрдесет седам ученика узраста од првог до четвртог разреда и два ученика осмог разреда. Свечаност је улепшао и наступ фолклора који је оживео дух српске традиције и културне баштине.

У обе школе након ученичког програма, уследило је резање колача и свечани ручак. Овогодишњи домаћини били су у Змињаку родитељи ученика трећег разреда, а у Петловачи Славко Мијатовић са супругом Рајком и ћерком Тањом. Домаћини су обрадовали ученике ОШ „Јован Цвијић“ пакетићима које су им уручили у цркви.

 

 

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *