Основна школа ,,Јован Цвијић“ из Змињака искористила је последње, хладне дане ове школске године да угости предаваче из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије – Невенку Ђокић и Михаила Симовића. Радионица под називом Учимо од природе одржана је 27.12.2021. године. Ученици првог и другог разреда имали су задовољство да науче многе занимљиве ствари о пернатим суграђанима наше планете, али и о природи уопште.

Током уводног дела радионице деца су спонтано износила своја искуства говорећи о показаној бризи за животно окружење, кроз примере личног деловања као што је сакупљање смећа током породичних излета. Од почетка је успостављена добра комуникација са децом, што је омогућило да они активно и конструктивно учествују у свим предвиђеним активностима.

У првом задатку, игри „летећи семафор“, уз сваки показани пример деца су, док дају одговор истицањем једне од три боје, добијала објашњења о приказаном примеру. Избор примера за игру „летећи семафор“ био је адекватан и деца су на већину питања тачно одговорила, а тамо где су одговори били шаролики, посебно је истицан тачан одговор и давана су додатна појашњења.

Током другог задатка деца су пажљиво слушала понуђене звукове и бележила своје импресије. Избор звукова је био адекватан и посебно је добро што су поједини звуци били тиши, па су деца ослушкивала са појачаном пажњом. Деци је пуштено свих осам звучних примера, а добила су и додатне информације о животињама чије оглшавање је забележено на снимцима. Резултат овог дела радионице је веома интересантан, види се да су понуђени звукови деци били инспиративни и да им је овакав начин изражавања био занимљив. У прилогу су фотографије најинтересантнијих радова.

За трећи део радионице ученици су подељени у тимове од по четворо деце. У сваком тиму било је по двоје деце из првог и двоје из другог разреда. Деци су током реализације овог дела радионице давана додатна појашњења за поједине ставке са чек листе. Време није било погодно за извођење овог дела радионице, дан је био кишовит и прохладан, тако да деца нису могла да уоче инсекте, а ни птица није било у близини за време реализације овог задатка. Ученици су бригу о природи у својој школи оценили одличном оценом, а на делу који су посматрали није уочено смеће, осим неколико папира које је донео  ветар.

Малишани су отишли у школске клупе пуни утисака, а Друштво за заштиту и проучавање птица Србије можда кроз неколико година постане богатије за неке нове чланове.

1 Comment

  1. Pingback: Предавање о природи у Петловачи – Основна школа "Јован Цвијић"

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *