Ученици одељења I-2, на челу са учитељицом Јелицом Исаиловић Илић, реализовали су пројекат Ура, култура. Помоћу овог пројекта развијали су одговорност за  културно обраћање, личну хигијену и културно понашање у целини.

Ученици су дошли до сазнања да бити културан значи водити рачуна о себи и другима, да је култура предуслов физичког и психичког здравља, да се она огледа у понашању и начину на који живимо, да нам помаже да се боље снађемо у друштву, да је култура процес, а од нас зависи какви ће бити резултати и сл.

Везано за личну хигијену, ученици су од старијих и са интернета прикупили информације о томе зашто је важно прати зубе и руке и како то правилно чинити. На часу су гледали снимке, а затим практично демонстрирали, снимивши и сами видео као упутство другима који то још увек не знају или пак неправилно раде.

У наставку пројекта дискутовало се на тему: Шта значи културно се понашати кроз примере из свакодневног живота. Вођен је и разговор о чаробним речима: извини, изволите, хвала, молим. 

На крају пројекта, кроз игру улога, ученици су осмислили примере културног понашања у међусобној комуникацији.

Како школска година одмиче, приметно је да се ученицима допада пројектна настава преко које сопственим ангажовањем на разне начине долазе до информација које су им корисне  у стицању нових знања. Путем ње су развили свест о томе да неке ствари нико не може да уради уместо њих – ни родитељи, ни учитељи, ни старији брат или сестра, већ да морају да уложе сопствени труд.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *