Ученици седмог и осмог разреда ОШ ,,Јован Цвијић“ ишли су на заједничку дводневну екскурзију 30. маја 2022. године. Водили су их наставници Светлана Петронијевић – одељењски старешина VII-1, Ивана Воротовић задужена за одељење VII-2, Маријана Гаврић – одељењски старешина VIII-1, Данка Ђевић Хаднађев – одељењски старешина VIII-2, као и директор Владимир Симовић.

Из Змињака се кренуло у 6:30h, а потом је уследило кратко задржавање у Петловачи како би се придружили и ученици из издвојеног одељења. Весела атмосфера владала је до етно-села Сунчана река, где је направљена прва пауза. Ученици су уживали у обиласку овог природног комплекса који лежи на реци Дрини.

Друга дестинација била је манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 1276. године. Налази се на десној обали реке Раче, у подножју планине Тара.

Завладало је велико узбуђење по пристизању у парк природе ,,Шарган-Мокра Гора“. Ученици и наставници су слободно време пре поласка воза искористили за шетњу овом оазом зеленина, куповину понеког сувенира и освежавање сладоледом. У 13:30h ,,Носталгија“ је пристигла на перон, основци су се укрцали и вожња је могла да почне. Памтиће се пролазак воза кроз 22 тунела, нешто више од 5 мостова и исто толико прелепих видиковаца где се ,,Носталгија“ на кратко заустављала како би се направио предах, али и фотографије које ће тренутке чувати од заборава.

На брду Мећавник посећено је етно-насеље Дрвенград. Познати режисер Емир Кустурица осмислио је читав концепт и претворио га у стварност. У склопу овог места налазе се православна црвка, библиотека, хотел, посластичарница, галерија…

У раним вечерњим сатима стигло се у хотел на Златибору. Након вечере, време је искоришћено за шетњу у којој су сви уживали.

Наредног дана, након доручка, уследила је вожња до Стопића пећине. Пећину чини пет целина: Светла дворана, Тамна дворана, Велика сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал. Иако није нарочито богата пећинским украсима има пећинске каде које се својом величином и дубином издвајају од других у Србији.

У селу Гостиље, у непосредној близини Златибора, налази се Гостиљски водопад који је један од највиших водопада у Србији (око 20 метара). Околина је богата буковом и боровом шумом, као и лековитим биљем.

Након кратког повратка у хотел ради ручка и освежења, пут је могао да се настави. Следећа дестинација била је манастир Соко град у близини Љубовије. Оснивач овог здања је недавно упокојени владика Лаврентије, епископ шабачки, који је и сахрањен баш на овом месту, у својој највећој задужбини. Манастир је, иначе, посвећен Св. владици Николају Велимировићу.

Последња планирана дестинација била је Бања Ковиљача. Водич нам је испричао неке занимљивости о овом месту које је ушушкано у загрљају реке Дрине и планине Гучево, као и чувеном Кур-салону, јединственом дворцу из 1932. године.

Око 20 часова, уморни, али са осмехом на лицу, вратили смо се на тачку А, чврсто решени да ово дводневно дружење памтимо заувек.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *