18.10.2019. ученици ОШ „Јован Цвијић“ кренули су на дводневну екскурзију. Наставници који су водили ученике и бринули о њима били су: Урош Ђурђевић, одељењски старешина VII1, Марија Којић, одељењски старешина VII2, Ивица Вујиновић, одељењски старешина VIII1 и Милица Обрадовић,одељењски старешина VIII2, као и директор школе, Владимир Симовић.

Ученици су и пре поласка били упознати са чињеницом да ће екскурзија имати и образовни карактер више него икада до сада, те су добили задужења да се благовремено припреме и упознају са географским,историјским и биолошким аспектима краја који ће посетити.
Уласком у долину реке Дрине, наставник географије је обновио са децом знања о настанку долине Дрине и предочио им нове детаље о геологији и геоморфологији долине.
Михаела Јацановић је упознала ученике са географским положајем Лознице и о историјским чињеницама важним за овај град.
Милица Ивановић је упознала другове о току реке Дрине, о изворишту, облицима рељефа и биљном и животињском свету.
Прва дестинација био је комплекс Сунчана Река код Лознице где је направљена пауза за доручак. Деца су се упознала са богатством садржаја самог комплекса, као и нетакнутом природом и реком Дрином које ово место чине специфичним и оригиналним.
Ива Лацковић је у кратким цртама одржала предавање о центру Азбуковице, Љубовији.
Путовање је настављено ка манастиру Рача, задужбини краља Драгутина, а предавање о историјату овог манастира нам је у аутобусу одржала Јелена Ракић. У манастиру су ученици имали кратко предавање о историјату манастира и значају како за овај крај, тако и за историју наше државе. После историјата чули су и дивну поуку од монаха који их је угостио. Ту су се поклонили и целивали део светих моштију Светог краља Драгутина, а потом искористили време за разгледање манастира и његове ризнице, у којој се налази реплика Мирослављевог јеванђеља, које се чувало у овом манастиру пре него што је однесено у музеј у Београду.

По доласку на планину Тару, предавање је одржао Немања Врућкић, а наставник географије је допунио предавање о облицима рељефа који су заступљени на Тари.
Ивана Вујиновић је припремила другове својим предавањем о Мокрој Гори и Шаргану пред дугу али угодну вожњу популарним „Ћиром“.
Потом су ученици стигли у парк природе Мокра Гора који се налази на обронцима три планине – Таре, Златибора и Шаргана, испод којих протичу три реке и 365 извора од којих су многи лековити и између којих се родила „Шарганска Осмица“ (музејско-туристички комлекс) која јеи  била почетна станица. Пругама уског колосека, којим саобраћа воз „Носталгија“, прошло се кроз изузетне пределе где су деца путем аудио-записа могла да сазнају нешто више о читавом комплексу.
Одатле су се упутили у етно село „Дрвенград“ које је настало и изграђено на брду Мећавник по замисли једног од наших најпознатијих редитеља. Деца су одгледала краткометражни филм у биоскопу и обишла цело село у чијем склопу се налазе православна црвка, библиотека, хотел, посластичарница, галерија, продавница сувенира, као и занимљиве кућице на којима стоје натписи како наших тако и светски познатих писаца, песника, спортиста… Долазак на Златибор био је у вечерњим сатима, негде око 19 h.

Доласком на Златибор, Санела Бабић је одржала предавање о овој планини са освртом на њен туристички значај. Наставник географије је допунио предавање о географском положају Златибора и о саставу стена од којих је изграђена ова планина.
Хотел СТЦ „WAI TAI“ у потпуности је испунио очекивања. Храна, особље и комплетан смештај су били одлични.
Приликом обиласка водопада  „Гостиље“, Катарина Чолић је одржала предавање о најатрактивнијој хидраолошкој вредности Златибора који се налази у истоименом селу. Деца су научила да се на Гостиљској реци испред ушћа у Катушницу вода обрушава на 20m  високе кречњачке литице и тако се формира јединствени водопад. Следећа дестинација била је речна „Стопића пећина“, једна од атракција Ужичког краја која је богата бигренима (удубљењима која су овичена каменим зидовима који када се напуне водом претичу у виду једниствених каскада). Деца су сазнала нешто више и о тамошњем животињском свету – рибама и белим раковима који су због превелике изложености тами изгубили своју природну пигментацију. О свему овоме излагала је ученица Маријана Игњатовић.
По повратку у хотел, након ручка, ученици су кренули назад за Петловачу, односно Змињак. У повратку су обишли и манастир „Соко Град“ који је основао наш епископ шабачки г. Лаврентије, а посвећен је Светом владици Николају Велимировићу, о чему је причао ученик Миодраг Андрић. Ђаци су присуствовали и завршном делу вечерње службе, а један од монаха испричао је нешто више о самом манастиру. Деца су целивала иконе и могла да виде мошти Светог Николаја.
Посебна пажња наставника и ученика је била на образовном карактеру екскурзије.
Ученици и наставници су били задовољни сарадњом са водичем Сузаном Поповић, као и садржајем и реализацијом целокупне екскурзије.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *