Свечаним програмом приређеним у просторијама Основне школе ,,Јован Цвијић“ у Змињаку, данас је обележено 180 година од оснивања ове образовне установе. Основна школа у Змињаку почела је са радом давне 1841. године, као једна од првих сто школа основаних у Кнежевини Србији и свакако међу првима у шабачком крају.

Школа носи назив знаменитог српског научника Јована Цвијића, родом из Лознице, који је као ученик Шабачке гимназије путовао путем од Лознице до Шапца, поред школе која ће касније понети његово име. Школу данас похађа 270 ученика у 16 одељења у Змињаку и Петловачи.

Присутнима се обратио директор школе Владимир Симовић који није крио задовољство због тога што има част да буде домаћин овог значајног догађаја, као и да угости велики број колега из других школа који су дошли да употпуне прославу овог јубилеја. Својим присуством почаствовао нас је градоначелник Шапца Александар Пајић, као и директор ЗУОВ-а Златко Грушановић.

У приређивању свечаног програма учествовале су наставнице Миљана Чолић, Наташа Томић и Драгана Јоцић, учитељица Мира Остојић и наставник Предраг Дрезгић. Ученици од првог до осмог разреда, како из Змињака, тако и из Петловаче, извели су занимљив програм. Гости су могли чути о историјату школе, о Јовану Цвијићу, певала се химна, али и друге пригодне песме. Извођени су и скечеви, као и други поетски садржаји.

Захваљујемо се свима присутнима који су учинили да овај догађај протекне у свечаној атмосфери, како и приличи школи са традицијом дугом 180 година.

Уводна реч – оснивање школе:

Основна школа у Змињаку је почела са радом у новембру 1841. године као једна од првих сто школа основаних у Србији, а међу првим школама основаним на овим просторима.

Њеном отварању претходи самоиницијатива Јована Исаиловића, учитеља из Узвећа, који је молбом упућеном Попечитељству просвештенија – Министарству просвете, изразио жељу да буде учитељ у Змињаку. Након препоруке Министарства, Начелство округа шабачког је одговорило како је „Обштину змињачку обзнанило ако она при себи учитеља за своју дечицу жели, да исто наведеног Исаиловића за учитеља свога прими“. Уследило је потписивање „Контракта школског“ – уговора представника Змињака, Петловаче и околних села са новим учитељем – крајем 1841. године.

Посебност ове школе у периоду након оснивања огледала се у њеној интернатској организацији. Ученици су суботом после наставе, одлазили кући по преобуку и храну, а враћали су се недељом поподне. Интернатски облик рада је задржан преко три деценије.

Прве три школске зграде зидане су у склопу комплекса цркве Светог Вазнесења Господњег, између села Змињак и Петловача, где је и потписан „Контракт школски“ – уговор са учитељем, а четврта и касније зидане зграде налазиле су се на месту на којима се школе у Змињаку и Петловачи налазе и данас.

Као ученик Шабачке гимназије Јован Цвијић пролазио је путем Шабац – Лозница поред школе која ће касније понети његово име.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *