Захваљујући гостопримству ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, на позив директора школе Милана Благојевића, изабрани ученици наше школе имали су данас 3.12.2019, прилику и част да слушају предавање Александре Нинковић Ташић о великанима светске науке – српског порекла.

Кроз надахнуто предавање, живо као на позорници, пролазили су поред нас ликови Михаила Пупина, Милутина Миланковића, Михаила Петровића Аласа, Николе Тесле, Владике Николаја, Атанасија Николића, Јована Цвијића, Ивана Ђаје, као и ликови њихових мајки, очева, дедова који су их васпитавали да буду племенити људи који поштују старије, негују људске вредности сачуване у нашој традицији, верују, боре се и имају снаге да издрже до краја.

Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“, ауторка је више запажених поставки попут Виртуелног музеја о Михаилу Пупину и Николи Тесли, поред књига, међу којим су и Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај, као и Звездобројци 1 и 2, у којима се налазе одломци из биографија Миланковића, Тесле и Пупина, Руђера Бошковића, Јована Цвијића, Атанасија Николића и Ивана Ђаје.

Звездоброј је стара српска реч и значи надарено дете – оно које гледа у звезде.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *